Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

An architecture guide of WELLNESS CENTRE ‘TSCHUGGEN BERGOASE’

In the exceptional setting of Arosa, set in a characteristic empty encompassed by mountains, Bergoase wellbeing focus at the Grand Hotel Tschuggen is an extraordinary development wherein design appears to develop out of the mountain, offering space to the trees and playing with the brilliant light of sun and day off.

Situated in the lovely and tranquil zone of Arosa, Switzerland and finished in 2006, this wellbeing place, lodging, and spa planned by Mario Botta Architetto takes unwinding to another level, making a great bit of engineering that easily associates itself with the general condition. Some portion of the motivation showed up from the uncommon geographic setup of Arosa and the possibility of a characteristic bowl encompassed by mountains. The structure was envisioned to affirm the nearness of the new through the rising parts and to leave entombed the extraordinary volume with the useful program.

Settled in a bowl at the foot of the Weisshorn mountain in the Swiss Alps is the Bergoase wellbeing focus – a wellbeing spa connected to the five-star extravagance Tschuggen Grand Hotel in the retreat town of Arosa.

Structured in 2003 by Swiss-conceived, Italian-raised Mario Botta and partner planners GPL Tschuggen Arosa Salvatore, the Bergoase (mountain desert spring) furnishes lodging benefactors and outer guests with a peaceful space that reproduces the quiet and holiness of the mountain scene.

Structure

The feature of Botta’s plan is the rooftop structure, where nine ‘light trees’ jut from the structure and point through the treetops on the mountain. Just as giving a point of convergence to the mountain and visual alleviation from the 1960s-planned Tschuggen Grand Hotel, these sail-molded structures, made of glass and steel, go about as lookout windows, bringing normal light into the inside of the inset building.

Around evening time the structures are lit up to make an otherworldly sparkle, looking like luminescent leaf figures or snowcapped mountain tops.

The designing pro for lighting on the task was Jürgen Häcker from the Büro für Innovative Lichtplanung.

The Bergoase itself is made of cement and cuts into the mountain, which required 23,000m³ of unearthing of rock and earth at the hour of development. Its outside, however for the light trees, stays in shape with the mountain slant. It is partitioned into four stories that mix open-plan structure and encased spaces – empowering guests to see through from the highest floor to the base yet for the private treatment rooms.

The ground floor contains the vast majority of the wellness offices, contemplation rooms and the closet for outer clients who have direct access to this floor. The main floor obliges the lodges for body and magnificence medicines, solarium, beautician, shop, restroom offices and pool.

The subsequent floor has the gathering, staff spaces, closets for guests, restroom offices, the ‘sauna world’ and steam rooms with unwinding region, and the suspended glass-encased extension (the promenade architecturale) associating the wellbeing place with the Tschuggen Hotel.

The third floor houses the ‘water world’ with three pools (one for grown-ups, one for kids and one for a type of waterborne reflexology called Kneippen). The pools are discrete, yet Botta guaranteed their surfaces were level to give the impression of a solitary, consistent waterway.

In the indoor pool region, specialties are cut into the stone dividers and normal light shafts down through the triangular lookout windows to give the space the appearance and air of a characteristic water gap.

The outside spaces (sauna, solarium, pool) are reachable legitimately from the inward pools and set on a terracing. On the whole, the development covers a territory of 5,300m² with a volume of 27,000m

Bergoase materials

The Bergoase building is made of a mix of Canadian Maple and duke white stone, used to clad the inside dividers, floors (counting the scaffold floor), showers and pool, and furthermore for the stairway. The stone, known for its protection from extraordinary temperatures, was quarried in Italy’s Piedmont locale and afterward shipped to Verona, where it was cut into long pieces.

Marble and rock treatment organization Testi Group offered the stone shield it from water and chlorine.